Lammelår er like godt året rundt – ikke bare til påske. Vi har satt sammen en oppskrift på der vi selvsagt har øl med som en ingrediens.
Ingredienser
- 0,5 potte rosmarin
- 0,5 potte timian
- 2 stk hvitløk
- 1 stk lammelår (beregn 200-300 g kjøtt pr person)
- 12-14 poteter
- 3 dl med kremfløte
- 1 flaske mørkt øl.
- 1 spiseskje honning
- 1 stk kålrot
- 3 gulrøtter
- 3 sjalottløk
- 1 brokkoli
- Salt og pepper
- Raspet ost
- Meierismør
- Sjysaus
Fremgangsmåte lammelår
Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarin og timian. Brun låret i en stekepanne med smør i.
Sett i steketermometer i midten av låret og dekk til med aluminiumfolie. Kok ut stekepannen med litt timian, et par tre hvitløkfedd, 2 dl med øl og tilsett honning mot slutten.
Hell dette over i en langpanne med noen biter med kålrot, gulrot og sjalottløk. Dette skal bli basen for sausen.
Sett låret i ovnen på 180 grader, eller lavere om du har god tid, rett på rotgrønnsakene.
Ta ut kjøttet når det er 60 grader om du vil ha det gjennomstekt (50-55 om du vil ha det blodig).
Når du tar det ut, vil det kanskje gå opp mot 65 grader (eller bare 55-60 om du stopper på 50-55 grader).
Vent til kjøttet har blitt ca 65 før du skjærer det opp.
Fremgangsmåte fløtegratinerte poteter
Skrell potetene og del dem i skiver. Ha potetene i en kasserolle sammen med knust og hakket hvitløk og kok de møre i kremfløte.
Pepre etter eget ønske. Dette kan med fordel gjøres i god tid i forveien, slik at du kan ta vare på gjestene når de kommer.
Legg de ferdigkokte potetene i en smurt ildfast form, og strø over med raspet ost etter eget ønske. Sett formen midt i ovnen mens lammelåret hviler seg på 225 grader til osten blir gyllen.
Fremgangsmåte ovnsbakte rotgrønnsaker
Del grønnsakene opp i strimler og små buketter. Legg de i en ildfast form og ha litt olje, salt og pepper over.
Sett de midt i ovnen sammen med de fløtegratinerte potetene.
Grønnsakene er ferdige når de har litt motstand når du tygger.
Fremgangsmåte saus
Når lammelåret er ferdig og det ligger og hviler seg, siler jeg ut det jeg har fått av kraft i langpannen.
Dette blir basen for sausen sammen med sjysaus.
Jeg monterer sausen med litt kremfløte og en god dæsj med kaldt smør, og så er den klar til servering.
Valg av øl
- I gryta tar du en mørk øl med mye sødme og lite bitterhet.
- Du kan gå for to typer øl til lammelåret. Enten en klassisk brown ale i engelsk stil der sødmen spiller på lag med låret, eller hvis du ønsker å utfordre deg litt – en IPA eller kraftig humlet pale ale for få en øl som balanserer det litt fete lammekjøttet.
Tips
Bruk aldri IPA i matlagingen, da bitterheten forsterkes ved innkoking av ølet. Bruk ALLTID et øl med mye sødme.